Skip to main content

Voorbereiding kerstdiners 2021 in volle gang

Alweer enkel jaren geleden kwam de wens naar voren om voor alle WZH locaties eenzelfde kerstdiner te bedenken. Vanuit die wens ontwerpt Leo Koster, Adviseur Eten & Drinken, jaarlijks een smaakvol kerstmenu.

“Voorheen gaf elke locatie zijn eigen interpretatie aan het kerstdiner met heel verschillende uitkomsten. Van mooie successen tot, helaas ook, teleurstellingen”, vertelt Leo. Om te zorgen dat alle bewoners kunnen genieten van een heerlijk kerstdiner, zorgen wij ervoor dat er een kerstmenu wordt bedacht dat door alle locaties kan worden bereid.

Door de bril van de bewoners

Als Adviseur Eten & Drinken hanteert Leo daarbij een werkwijze waarbij de bewoner centraal staat: “We bekijken het altijd door de ogen van de bewoners. Wat wil de bewoner, dat is ons vertrekpunt.” Uiteindelijk moet er maar één doel centraal staan: 'De beleving van de bewoner. Daarnaast ontlast een centrale werkwijze de locaties. Het moet zo makkelijk mogelijk, maar met een maximale uitkomst.

leo extra afname 3

Werkgroep

Jaarlijks wordt er in augustus een werkgroep samengesteld. Deze werkgroep bestaat uit een afvaardiging van teamleiders Facilitair/Zorg, 1e medewerkers Eten & Drinken en enkele leden van de centrale cliëntenraad (CCR). Leo licht deze keuze als volgt toe: ”De leden van de CCR zorgen ervoor dat de werkgroep zo onafhankelijk mogelijk werkt." Vervolgens gaan ze aan de slag met het menu en de tafelaankleding.

Proefsessie

De werkgroep organiseert eerst een proefsessie. Tijdens deze proefsessie worden meerdere gerechten aan bewoners voorgelegd. Leo vertelt: “Je wilt bijvoorbeeld een cocktail serveren. Wij maken dan enkele voorbeelden en laten de bewoners dan kiezen. Daarnaast kijken we naar de kosten en de haalbaarheid, uiteindelijk moet het ook op de locatie te maken zijn.” Na de proefsessie wordt het menu verder verfijnd en maakt de werkgroep foto’s van de gerechten. Op deze manier kan het als bijlage bij de werkinstructie voor de locaties worden toegevoegd. Zo weten de medewerkers hoe het gerecht eruit moet komen te zien.

dessert 2021

hoofdgerecht 2021

Demo via Youtube

Om de uniformiteit en kwaliteit van de gerechten zoveel mogelijk te waarborgen, maakt de werkgroep ook demo’s. Tijdens de demo worden de gerechten gepresenteerd aan de locaties. Dit is een uniek concept geeft Leo aan: “Van collega’s bij andere zorginstellingen en van leveranciers hoor ik dat we daar uniek in zijn. Eigenlijk is het een soort TV-kok situatie; met behulp van instructie-filmpjes op Youtube laat ik precies zien hoe je stap-voor-stap de gerechten moet maken”. Dit online instructiekanaal, samen met de foto’s van de gerechten, laat aan alle collega’s zien waar ze op moeten letten.

kerstdiner 2021

Ondersteuning op locatie

Tijdens de kerstdiners gaat Leo bij elke locatie even langs. “Gewoon om te kijken en ondersteunen als het nodig is,” zegt Leo. "Zo kunnen we ook kijken waar ze tegenaanlopen en wat vooral belangrijk is om te evalueren voor volgende jaren. We zien dat door deze manier van werken de vakbekwaamheid verder wordt verhoogd waardoor we het eigenlijk zelfs wat spannender kunnen gaan maken. Dit zit niet zozeer in het menu, maar wel in de technieken.”
In verband met Covid19 is het dit jaar helaas niet mogelijk voor alle bewoners om in het feestelijk gedekt restaurant van de locatie te dineren maar ook op de afdelingen wordt er extra aandacht gegeven aan de aankleding van de kerstafels. Medewerkers Eten & Drinken met hulp van de Huiskamerbegeleiders zorgen ervoor dat iedereen een smaakvol kerstdiner geserveerd krijgt. Eet smakelijk!