Coma is een zware vorm van bewusteloosheid. Iemand die in ‘coma ligt’ of ‘comateus’ is, heeft zijn of haar ogen gesloten en wordt niet wakker. Coma wordt veroorzaakt door een verstoring van de hersenen, door bijvoorbeeld een ongeval, hartstilstand of herseninfarct.
Een coma duurt meestal minuten tot uren, maar in sommige gevallen kan het ook weken duren. Als de ogen weer opengaan en de betrokkene nergens op reageert, spreken we niet meer over coma, maar over een niet-responsief waaksyndroom (NWS). En als de betrokkene wel al een beetje reageert, maar nog niet kan communiceren is er sprake van een laagbewuste toestand (LBT).
NWS en LBT werden voorheen ook wel vegetatieve toestand of coma vigil genoemd, maar ook nu zijn er nog steeds verschillende termen in omloop om de vormen van bewustzijnsverlies te benoemen.
Met het niet-responsief waaksyndroom openen mensen spontaan of na prikkels de ogen. Ook hebben zij een slaap-waakritme. Oogbewegingen zijn mogelijk, maar het volgen van bewegingen met de ogen niet. De reacties blijven reflexmatig.
In een laagbewuste toestand vertoont de betrokkene minimale, maar duidelijke gedragsreacties waaruit bewustzijn van zicht of de omgeving blijkt. Betekenisvolle interactie met de omgeving is nog inconsequent aanwezig. Voorbeelden zijn:
WZH biedt in WZH Nieuw Berkendael een behandelprogramma aan voor mensen met een bewustzijnsstoornis (niet-responsief waaksyndroom of laagbewuste toestand) na coma. Het bewustzijnsniveau wordt bepaald aan de hand van een observatieschaal, het zogenaamde Coma Recovery Scale-Revised (CRS_R). Hierbij wordt de cliënt op zes onderdelen beoordeeld:
Wilt u meer informatie over de specialistische NAH-zorg van WZH? Bel onze Klantbemiddeling Centraal: 070 - 756 16 00 of vul het contactformulier in.