Skip to main content

Multidisciplinaire zorg

Of u nu in één van onze woonzorgcentra woont of thuiszorg van WZH heeft, het multidisciplinair team van behandelaren staat voor u klaar.

Het multidisciplinaire team bestaat onder meer uit:

  • Specialist Ouderengeneeskunde
  • Ergotherapeut
  • Fysiotherapeut
  • Logopedist
  • Diëtist
  • Psycholoog

Wat doet een?

Specialist ouderengeneeskunde

Een specialist ouderengeneeskunde is een arts die deskundig is in zorg en behandeling van ouderen. Klachten die ouderen hebben komen vaak voort uit het hebben van meerdere ziektebeelden tegelijkertijd. De aanwezige klachten hebben weer gevolgen voor het dagelijks functioneren. De specialist ouderengeneeskunde inventariseert de klachten en mogelijkheden, diagnosticeert zorg- en gezondheidsproblemen en maakt met u een plan van aanpak. Hij werkt hierbij nauw samen met andere zorgverleners.

Extramurale zorg vergoed vanuit de WLZ

WZH heeft afspraken met het zorgkantoor gemaakt om ook zorg welke vergoed wordt vanuit de WLZ, wanneer u nog thuis woont te kunnen bieden. Uw huisarts kan u hier meer informatie over verstrekken.

Specifiek een consult bij de specialist ouderengeneeskunde kan plaatsvinden zonder verwijzing van huisarts of specialist.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ergotherapie

Ergotherapeuten helpen u wanneer u moeite heeft met alledaagse activiteiten of handelingen, bijvoorbeeld door het ouder worden of het krijgen van een chronische ziekte. Ze behandelen en adviseren u in het omgaan met lichamelijke of psychische beperkingen en hindernissen, liefst bij u thuis. Daardoor leert u de dagelijkse handelingen die u moeite kosten weer zelfstandig of met hulpmiddelen uit te voeren, zodat u weer of weer beter kunt handelen en daarmee beter kunt meedoen in de samenleving. Verder kan de ergotherapeut u adviseren over hoe u de verergering van uw beperkingen kunt voorkomen of vertragen. De ergotherapeuten van WZH zijn onder meer gespecialiseerd in ergotherapie bij dementie, mensen met niet aangeboren hersenletsel en mantelzorg aan huis, het leren zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen. Ook kunnen ze adviseren bij woningaanpassingen, aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Fysiotherapie

Ouderen hebben vaak last van één of meerdere vaak chronische, lichamelijke problemen. Een fysiotherapeut kan u helpen om deze klachten te verhelpen of te verminderen. De fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van fysiotherapie zoals bijvoorbeeld manuele therapie en oedeemtherapie. Ze kunnen u helpen bij uiteenlopende klachten zoals gewrichtsklachten of lichamelijke problemen door hart- en longaandoeningen, ontstekingsziekten zoals reuma en neurologische aandoeningen.

Voor enkele aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en etalagebenen zijn de fysiotherapeuten van WZH aangesloten bij multidisciplinaire netwerken. In samenspraak met uw huisarts kunt u ook bij de fysiotherapeuten terecht voor aangepaste schoenen en het aanmeten van prothesen. Ze hebben contracten met alle verzekeraars. In de meeste gevallen heeft u recht op gedeeltelijke of gehele vergoeding.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Logopedie

Logopedisten onderzoeken, behandelen en begeleiden cliënten met problemen op het gebied van stem, spraak, taal, kauwen en/of slikken. De logopedist bepaalt samen met u wat de exacte hulpvraag is, waarna onderzoek wordt gedaan en doelen worden opgesteld voor de behandeling. De behandeling kan bestaan uit oefeningen ter verbetering van de communicatie, de stemkwaliteit en/of het kauwen en slikken, of bijvoorbeeld het opstellen van communicatie- of slikadviezen, zoals het leren communiceren met een communicatiehulpmiddel of aanpassingen in consistenties van het eten of drinken. Thuis het geoefende in praktijk brengen en zelfstandig oefenen is van groot belang voor de voortgang van de therapie, daarom betrekken wij in sommige gevallen ook graag uw partner of mantelzorger in de therapie. De logopedisten zijn gespecialiseerd in stem-, spraak-, taal- en slikstoornissen als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, niet aangeboren hersenletsel, COPD, dementie of ziekten als ms en Parkinson. Voor elk type behandeling gelden andere vergoedingen. Vaak vergoedt uw zorgverzekering een deel van uw behandeling of valt de zorg onder de wet langdurige zorg (WLZ). Meer informatie hierover kunt u terug vinden in uw polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar. 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Diëtisten

Diëtisten kunnen adviseren over gezonde voeding, maar ook wanneer u bijvoorbeeld wanneer u door ziekte bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag of ondervoed raakt. Bij medische aandoeningen waarbij een diëtist kan adviseren kunt u bijvoorbeeld denken aan overgewicht, ondergewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, doorligwonden of COPD. Of wanneer u voeding met een aangepaste consistentie nodig heeft , naar aanleiding van adviezen van een logopedist. De diëtist kijkt met u samen naar oplossingen zodat u van het eten kunt blijven genieten en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Psychologie

De psycholoog biedt ondersteuning bij alle veranderingen rondom het ouder worden. Deze veranderingen kunnen tot psychische klachten leiden. Een psycholoog kan helpen bij geheugenproblemen, maar ook bij angst, somberheid, rouw, problemen met een partner of familie, slaap- of concentratieproblemen. De behandeling van een psycholoog kan bestaan uit gesprekken, adviezen en begeleiding met als doel het leven en/of het ouder worden dragelijker te maken.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..