Zin in Mantelzorg

Als mantelzorger is het soms prettig om ervaringen met elkaar te delen. Bij verschillende woonzorgcentra van WZH vindt daarom de gespreksgroep ‘Zin in mantelzorg’ plaats, bestaande uit vijf bijeenkomsten met als thema’s: kennismaking, bezieling, geven en ontvangen, verlies en levenseinde en krachtbronnen.

‘Zin in mantelzorg’ is een gespreksgroep, waarin mantelzorgers de gelegenheid krijgen ervaringen met andere mantelzorgers en familieleden te delen en van elkaar te leren. De gespreksgroep is primair opgezet voor mantelzorgers van bewoners in woonzorgcentra, vaak ook geconfronteerd met dementie.

Deelnemer: "De groep fungeert als actieve voeding. Het is verrijkend. Het is in de mantelzorg een gevaar dat je op de automatische piloot terecht komt. De gespreksgroep geeft bewustwording. Je gaat weer goed voelen wat je voelt. Dat is belangrijk."

Het materiaal is echter ook te gebruiken voor andere doelgroepen. De zingevingsthema’s zijn immers herkenbaar in allerlei mantelzorgsituaties.

Thema's gespreksgroep

De bedoeling van de gespreksgroep is om samen de zin en betekenis van de mantelzorg te ontdekken. Op die manier krijgen en vinden we daadwerkelijk ‘zin’ in mantelzorg. De gespreksgroep vindt maandelijks plaats en bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1,5 uur.

De onderwerpen daarvan zijn:
1. Kennismaking
2. Wat bezielt u?
3. Geven en ontvangen
4. Verlies
5. Krachtbronnen

Het materiaal

Het materiaal van de gespreksgroep ‘Zin in Mantelzorg’ bestaat uit twee delen: een begeleidersboek en het werkmateriaal.

wzh zin in mantelzorg begeleidersboek

Download het begeleidersboek

Het begeleidersboek geeft handvatten voor de begeleider: een nadere toelichting bij de gespreksgroep en de uitwerkingen van de bijeenkomsten.

wzh zin in mantelzorg werkmateriaal

Download het werkmateriaal

Het werkmateriaal, welk door de begeleider wordt uitgereikt aan de deelnemers, bevat alle formulieren en opdrachten.

Publicaties 'Zin in mantelzorg'

Tim van Iersel, ontwikkelaar van de gespreksgroep en het materiaal, is geestelijk verzorger bij WZH. Hij schreef twee blogs over de gespreksgroep en werkte mee aan verschillende interviews en artikelen over het onderwerp mantelzorg. Lees de meest recente blog: 'Hoe houd je dit vol?' en een eerdere blog: 'Zin in mantelzorg' over de gespreksgroep.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de gespreksgroep of het materiaal contact met Tim van Iersel, geestelijk verzorger bij WZH via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 42 70 44 50.

Via Twitter deelt Tim van Iersel wat hij beleeft en meemaakt, geeft tips en laat ons meekijken in zijn werk bij WZH. Volg Tim via Twitter: @TvanIersel, ook heeft hij zijn eigen website: www.timvaniersel.nl.

Tim van Iersel fungeert vanaf heden als expert op dementie.nl, lees meer hierover op dementie.nl

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden