Skip to main content

Film: "Ken je mij?"

Een zoektocht naar de betekenis achter gewoonten en activiteiten.

De film vertelt het verhaal van mensen met dementie, hun naasten en betrokken professionals over de ingrijpende verhuisperiode van huis naar verpleeghuis. Welke gevolgen heeft zo’n drastische gebeurtenis op datgene wat van betekenis is voor de persoon met dementie en zijn naasten?

‘Als je altijd gewend bent om op een stoel voor de televisie in slaap te vallen, dan is het fijn dat je dit ook kan doen in verpleeghuis. Maar soms moet je ook dieper zoeken. Soms moet je zoeken naar de vraag achter de vraag’.
Remco Klopper, Ergotherapeut

WZH deelt graag de film met een ieder die betrokken is bij dementie om het gesprek aan te gaan; hoe ontwikkelen we zorg vanuit de behoefte en betekenisvolle activiteiten van mensen met dementie.

Thema’s in de film

In de film komen diverse actuele thema’s naar voren:

  • Behouden van autonomie
  • Denken in mogelijkheden
  • Uitvoeren en behouden van betekenisvolle activiteiten en gewoonten
  • Persoonsgerichte zorg
  • Samenwerking met professionals, bewoner en naasten
  • Omgaan met dillema’s
Project lerend vermogen bij WZH

De film is gemaakt in het kader van een project waarin we een programma ontwikkelen om betekenisvolle activiteiten te behouden tijdens en na verhuizing naar het verpleeghuis. Dit project is in volle gang. Op diverse pilotlocaties ontwikkelen we een programma met huisbezoek zodat we mensen met dementie en hun naasten kunnen ondersteunen in de transitie naar het verpleeghuis. In het programma hebben de betekenisvolle activiteiten een belangrijk onderdeel. WZH heeft afgelopen jaren kennis opgebouwd rondom het behouden van betekenisvolle activiteiten met behulp van leren bij dementie. Hieruit zijn prachtige filmpjes voortgekomen, bekijk deze hier.

Onderzoek naar betekenisvolle activiteiten in transitie

WZH werkt samen met het LUMC in UNC-ZH verband in het uitvoeren van onderzoek naar het behouden van betekenisvolle activiteiten bij dementie in de transitie van huis naar verpleeghuis. Uit het eerste exploratieve onderzoek bij professionals kwamen diverse belemmerende en bevorderende factoren naar voren. Veel van de factoren komen op een verhalende manier aan bod in de film, waardoor de kennis uit het onderzoek breed vertaald wordt voor een ieder betrokken bij dementie. Lees hier het artikel.

Samen leren & contact

WZH deelt graag de film met iedereen die te maken heeft met dementie. Op deze website zullen diverse werkvormen en methodieken gedeeld worden. Omdat het project nog in volle gang is stellen wij het op prijs stellen dat, als u de film voor scholingsdoeleinden gebruikt, uw ervaringen met ons deelt. Op deze wijze kunnen wij gezamenlijk een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de dementiezorg in Nederland. Hiervoor kunt u contact opnemen met Arianne Samsom (projectgroep Lerend Vermogen) via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

filmposter02 ken je mij