Skip to main content

Een jaar samenwerken in de acute zorg voor (kwetsbare) ouderen in regio Haaglanden

14 september 2023

Vorige zomer lanceerden we het Spoedconsult Specialist Ouderengeneeskunde (SO) en vanaf september 2022 is de dienst 5 dagen per week beschikbaar. Een mooie mijlpaal waar we nu, een jaar later, graag bij stil staan!

Samenwerking en prestaties

In dit afgelopen jaar hebben we nauw samengewerkt met huisartsen en andere zorgverleners om de juiste zorg en juiste behandeling op de juiste plek voor oudere patiënten te bieden. We zijn trots op wat we samen hebben bereikt.

Ervaring van huisarts Mark Smit

Om een beeld te geven van wat het Spoedconsult SO kan betekenen voor de oudere patiënt in regio Haaglanden delen we hier graag de ervaring van huisarts Mark Smit (Huisartsenpraktijk Smit):

"De patiënt in kwestie is in augustus 2022 geopereerd en had een knieprothese gekregen. In oktober is hij opnieuw geopereerd vanwege een gebarsten aneurysma, waarna hij een tijdje in het ziekenhuis heeft gelegen. Daarna is hij niet naar een revalidatiecentrum gegaan, maar naar zijn 84-jarige vriendin die zelf ook op leeftijd en kwetsbaar is. Het bleek toch te veel voor zijn vriendin om voor hem te kunnen zorgen. Het was voor mij als huisarts de vraag of de patiënt in aanmerking kwam voor een geriatrische revalidatieplek en waar hij dan terecht zou kunnen. Ik zag de bui al hangen, dat ik stad en land moest gaan afbellen op een vrijdag. Daarom belde ik het 088-nummer om te overleggen. Ik was nog niet bekend met het Spoedconsult SO, dat was een aangename verrassing. De dienstdoende SO is op huisbezoek gegaan, heeft een assessment gedaan en heeft ook met de patiënt gesproken om te kijken wat hij graag wil. De SO gaf direct de indicatie voor een geriatrische revalidatieplek en is aan de gang gegaan om een plek te regelen voor de patiënt. Dit was voor mij echt ideaal, want het geregel is iets waar ik het meeste tegenaan loop en de dienstdoende SO heeft mij daar enorm in ontzorgd. Ik heb dit als heel erg prettig ervaren. De enige complicatie was dat de ambulance al onderweg was toen bleek dat de desbetreffende instelling geen plek meer had. Maar ook dat is snel opgelost door nog een andere plek te regelen voor meneer. Al met al een hele fijne samenwerking!"

Een soepele samenwerking

We kijken ernaar uit om onze samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners de komende tijd verder voort te zetten. Samen zorgen we voor de juiste zorg en behandeling op de juiste plek voor oudere patiënten.

Dit initiatief is een samenwerking tussen WoonZorgcentra Haaglanden en Florence en wordt mede mogelijk gemaakt door de differentiatieruimte van Zorgkantoor Haaglanden.

Bekijk hier de infographic over 1 jaar Spoedconsult SO:

Infographic 1 jaar spoedconsulent SO

Klik op de infographic om deze te vergroten. 

Deel dit artikel