Skip to main content

WZH Nieuw Berkendael brengt Symposium EENnacoma dichterbij

24 januari 2024

Bewoners, mantelzorgers en medewerkers van WZH Nieuw Berkendael werden uitgenodigd om samen maskers te maken die de impact van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zichtbaar maken tijdens het symposium EENnacoma*. 

De maskers in de schijnwerpers tijdens de tentoonstelling op WZH Nieuw Berkendael

Tijdens het symposium werden de maskers met veel aandacht ontvangen door de aanwezigen. Ze werden prachtig tentoongesteld en trokken de aandacht van velen. De maskers zijn op toernee gegaan met een rondreizende expositie. Nu is het de beurt aan WZH Nieuw Berkendael en worden ze tentoongesteld voor eenieder op locatie WZH Nieuw Berkendael om te laten zien hoe deze kunstwerken de impact van niet-aangeboren hersenletsel op een visuele en artistieke wijze in het middelpunt plaatsten.

De tentoonstelling is bewonderen tot 3 maart op locatie WZH Nieuw Berkendael.

Tekst gaat onder de foto verder.

Een uitdagende opdracht met diverse reacties

Tijdens het EENnacoma symposium gingen enthousiaste deelnemers aan de slag met deze opdracht. Hoewel sommigen het als een leuke uitdaging zagen, waren er ook mensen die aanvankelijk terughoudend waren om deel te nemen. Door gesprekken en interacties werden zij echter gevoed en enthousiast gemaakt om toch mee te doen. Er waren zelfs mensen die aanvankelijk sceptisch waren en voorspelden dat de maskers uiteindelijk blanco zouden blijven. Maar tot ieders verbazing en vreugde gebeurde dit niet. De maskers zijn werkelijk prachtig geworden.

Een creatief proces dat gesprekken en verbondenheid stimuleert

Deze opdracht bracht niet alleen creativiteit teweeg, maar stimuleerde ook diverse gesprekken tussen de deelnemers. Het hersenletsel werd besproken en men deelde hoe ze dit wilden schilderen of uitbeelden op hun masker. De opdracht bood de mogelijkheid om datgene wat moeilijk onder woorden te brengen is, visueel te maken. Bovendien droeg het bij aan meer openheid en verbondenheid tussen de deelnemers.

*Dit staat voor Expertisenetwerk Ernstig Niet-aangeboren hersenletsel na coma. WZH is lid van dit expertisenetwerk.

Deel dit artikel