Skip to main content

WZH Hitteplan bij aanhoudende hitte

7 september 2023

Extreme hitte is voor niemand plezierig. Kwetsbare groepen kunnen er zelfs serieuze gezondheidsklachten van krijgen. Dit vraagt extra alertheid van de medewerkers die de cliënten verzorgen.

Hitteplan

Zorg voor kleding, lichaamsverzorging, eten en drinken, medicatie, ventilatie en activiteiten van cliënten is belangrijk. Net zoals andere zorginstellingen, heeft WZH een hitteplan, dat in werking treedt bij aanhoudende hitte. Niet alleen voor de bewoners en cliënten maar ook voor de medewerkers.

Acties en tips

Dit plan geeft de noodzakelijke acties en tips voor de bewoners, cliënten en medewerkers. Het is gebaseerd op het Nationaal Hitteplan van VWS en op het plan van Actiz “Houdt het hoofd koel, aandachtspunten bij hoge temperaturen”. Het doel van het plan is het verbeteren van het welzijn en de levenskwaliteit van cliënten, medewerkers en vrijwilligers tijdens periodes van aanhoudende hitte, door een zo aangenaam mogelijk woon-, leef- en werkklimaat te scheppen. Het criterium voor aanhoudende hitte is een verwachting van een periode van vier of meer dagen met een hogere temperatuur dan 27 graden. Het RIVM geeft melding van een aanstaande hitteperiode aan zorginstellingen.

Een van de acties is het uitdelen van extraatjes als ijsjes, limonade of verkoelende snacks zoals watermeloen.

FDF 4433

Deel dit artikel