Skip to main content

WZH Creatieteam wint de creatiewedstijd van het Huygens festival

25 september 2023

Voor het derde jaar op rij doet WZH mee met het Huygensfestival in Voorburg. Dit klassieke muziekfestival gaat jaarlijks gepaard met een creatiewedstrijd.

En ook dit jaar is samen met bewoners van verschillende locaties, een filmpje gemaakt om in te leveren. De film heeft als titel ‘Droomleven’.

Droomleven

Het leven is soms net een droom, gelaagd als een matroesjka. Ieder jaar een laag vol belevenis een mensenleven lang.

Muziekstuk ‘Dream Children’

‘Droomleven’ verwijst naar het muziekstuk van Edgar Elgar met de Engelse titel ‘Dream Children’. Dit muziekstuk, dat uit twee delen bestaat, is vervolgens weer geïnspireerd op een Engels essay van Charles Lamb met dezelfde naam ‘Dream Children. En in dit essay treffen we fragmenten en thema’s uit heel veel andere nog oudere verhalen aan. Zo krijg je een verhaal in een verhaal, in een verhaal, in een muziekstuk, in een film. Net als een matroesjka pop, die mooie gekleurde Russische poppen van hout die je uit elkaar kunt trekken in een boven en onderkant en waarin er telkens een andere kleinere versie tevoorschijn komt die in de grotere versie verstopt zat.

Reuze matroesjka

Het symbool van de matroesjka is in de film verbeeld door een reuze matroesjka te maken waarin de acteurs je tegemoet lachen met hun vrolijkheid en levenswijsheid. Het symbool is ook verbeeld door verschillende acteurs uit drie generaties met elkaar in spel en dans te laten zien. Als drie stadia van ons eigen leven: jeugd, volwassenheid en ouderdom, die allemaal voorbij komen en in onze beleving door elkaar heen dansen. Het centrale thema is dat het leven net een droom is die voorbij vliegt. Een droom waarin we allerlei ervaringen opdoen waarvan we kunnen leren en genieten. En een droom die we delen met de mensen om ons heen.

Bekijk hier de film ‘Droomleven’.

Deel dit artikel