Skip to main content

REAtouch: Cliënten verbeteren arm- en handfunctie door interactieve games te spelen

21 mei 2024

Het versterken van arm- en handvaardigheden kan nu op een innovatieve manier door een groot touchscreen-apparaat dat door WZH Nieuw Berkendael wordt ingezet. 

Cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) verbeteren hun motorische vaardigheden op een speelse wijze.De REAtouch is te vergelijken met een oversized tablet met een 43-inch scherm, voorzien van een aanraakgevoelig en gehard glazen oppervlak. Het apparaat is elektronisch verstelbaar in hoogte en hoek, waardoor het snel kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elke cliënt. De REAtouch bevat 33 therapeutische games die zijn ontworpen voor een breed leeftijdsspectrum.

Vereenvoudiging van het dagelijks leven

“WZH Nieuw Berkendael is een expertisecentrum voor personen met LBS en NAH/NAH+,” legt ergotherapeut Miranda Hazeu uit. “We richten ons op een complexe doelgroep. Onze therapieën zijn bedoeld om cliënten vaardigheden bij te brengen die hun dagelijks leven vergemakkelijken en veraangenamen, zoals persoonlijke hygiëne en het uitvoeren van hobby’s.”

Het oefenen van alledaagse handelingen, zoals het aantrekken van een trui of het hanteren van een rits, kan snel eentonig worden. De REAtouch stimuleert beweging door cliënten uit te dagen met games die niet alleen vermakelijk zijn, maar tegelijk functionele bewegingen traint die nuttig zijn in het dagelijks leven, zoals het openen van een fles.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Van strategische spellen tot racesimulaties

De REAtouch biedt een diversiteit aan 33 games, variërend van het volgen van een lijn op het scherm tot racesimulaties en van doolhoven tot bordspellen zoals dammen en schaken. Elk spel kan worden aangepast aan het niveau van de cliënt, en de voortgang van elke cliënt wordt vastgelegd in een persoonlijk account. Het systeem past zich automatisch aan om de juiste uitdaging te blijven bieden en faciliteert de overdracht van cliëntgegevens tussen therapeuten.

Sinds de introductie op 1 februari heeft WZH Nieuw Berkendael positieve ervaringen opgedaan met de REAtouch. De doelgroep bestaat uit cliënten van 18 tot 65 jaar, mensen die veelal vertrouwd zijn met smartphones en internet. Daardoor sluiten het apparaat en de games goed aan bij hun belevingswereld. Het uitgebreide spelaanbod biedt voor ieder wat wils en biedt voor elke cliënt de benodigde uitdagingen.

Opvallende vooruitgang

Vanaf de eerste dag wordt het apparaat intensief gebruikt. Ergotherapeut Hazeu kan meerdere voorbeelden noemen van cliënten die aanzienlijke vooruitgang boeken terwijl ze plezier beleven aan het oefenen. Zo reageerde een cliënt met een verlamde arm op de visuele stimuli door ongemerkt een aanzienlijke afstand op het scherm af te leggen, een prestatie die met traditionele therapie niet was bereikt.

Een ander voorbeeld betreft een cliënt in een rolstoel die moeite had met vooroverbuigen. Door hem aan de REAtouch te laten werken op een afstand die vooroverbuigen vereiste, slaagde hij erin deze beweging gedurende tien minuten vol te houden. Dit illustreert hoe het gamen cliënten motiveert om hun grenzen te verleggen.

Voortdurende verbetering van cliëntondersteuning

WZH Nieuw Berkendael is blij met en trots op de toevoeging van de REAtouch aan de behandelmogelijkheden van de locatie. Als expertisecentrum voor LBS en NAH/NAH+ streeft het centrum naar voortdurende verbetering van cliëntondersteuning en therapieën. De investering in dit hulpmiddel stelt WZH Nieuw Berkendael in staat de behandeling nog beter af te stemmen op de individuele behoeften van de cliënt.

Benieuwd naar de REAtouch? Bekijk de video hier.

Deel dit artikel