Skip to main content

Hoera: Paul Linders negentig jaar

22 februari 2024

Op 31 december 2023 werd Paul Linders, die sinds 2018 pastoor/vrijwilliger/assistent van de geestelijk verzorger op WZH Oosterheem is, negentig jaar.

Sfeervieringen

Het hele jaar werd er door Paul naar uitgekeken, negentig jaar worden, dat is niet niks. Zeker niet in de goede gezondheid en activiteit die hij nog aan de dag legt. Wekelijks komt Paul op dinsdag en donderdagmorgen naar WZH Oosterheem toe met de auto. Hij gaat dan telkens naar een andere etage toe waar mensen wonen met dementie om daar een Sfeerviering te houden voor de gelovige bewoners. Het is iedere keer weer een prachtig intiem ritueel dat hij daar ten tonele brengt. Een altaar wordt ingericht met kaarsjes voor alle aanwezigen, mooie zijden bloemen decoreren de tafel, een grote Paaskaars en een kruisbeeld staan erop waar hij altijd iets over vertelt.

Tekst gaat onder de foto verder.cabac96d 5c56 4556 8940 4a4a32db9772

Inspirerend

In een ouderwetse CD speler draait Paul de CD'tjes af met de kerkelijke liederen, en iedereen krijgt een boekje om mee te kunnen zingen, wat ook graag gedaan wordt. Zo wordt de ochtend sfeervol doorgebracht, en gaan bewoners en pastor daarna met een tevreden hart weer verder met de dag.

‘Ik blijf het doen zolang het mij gegeven wordt.’

Veel collega's blijven graag even een praatje maken met Paul, als hij na de viering in het Kooktheater een beetje uitrust. Er wordt hem vaak gevraagd: hoe lang wil je dit nog blijven doen? Hij zegt dan meestal: 'dit is mijn laatste opdracht, en ik blijf het doen zolang het mij gegeven wordt.' En dat staat wel ergens voor, want in die negentig jaar heeft Paul ongelooflijk veel betekent voor zijn medemensen. Eerst als monnik en priester 'in de buitendienst, dichtbij de mensen want ik geloof dat je daar moet zijn als het om geloven gaat'; en daarna ook in het alledaagse maatschappelijke leven als manager binnen een grote thuiszorgorganisatie; en nog weer later als geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Dat hij nu alweer zoveel jaren bij ons is, is echt een geluk. Dat iemand zo'n zinvol, dienstbaar leven kan leiden inspireert jong en oud. Van de vrolijkheid en het positieve geluid dat Paul telkens weer brengt bij ons in huis hopen wij nog lang te mogen genieten!

Tekst gaat onder de foto verder.6e7f042c 0210 45d0 b113 f7034e1f3d12 copy

Viering

Voor Paul zijn verjaardag hebben we een feestje georganiseerd na afloop van de Kerstviering in Oosterheem op 19 december 2023. Hij werd feestelijk toegesproken door onze locatiemanager, die hem nog kende van toen zij beiden bij een andere zorgorganisatie werkte, zij als locatiemanager en hij als geestelijk verzorger. Daarnaast waren enkelen van ons uitgenodigd om bij zijn eigen feest aanwezig te zijn op 30 december 2023. Daar waren meer dan 50 mensen aanwezig, zij spraken stuk voor stuk vol lof en met veel warmte over Paul. Het was mooi om te zien welk een groot bereik de liefde kan hebben, als je van mens tot mens werkelijk contact hebt gemaakt.

Deel dit artikel