Skip to main content

Een kookboek voor en door bewoners van WZH

16 november 2023

“Eten is echt verbinding,” zegt Liliane, dochter van WZH Leilinde bewoonster Willy.

Dankzij een initiatief van de collega’s van WZH Leilinde voor Wereld Alzheimer Dag is er, in samenwerking met de bewoners, een kookboek gemaakt vol heerlijke gerechten en hapjes. Op deze manier worden er tegelijkertijd recepten maar ook herinneringen uitgewisseld. 

Niet meer als moeder en dochter

In een interview met Alzheimer Nederland vertelt Liliane dat ze een goede band heeft met haar moeder. Daarom is het voor haar lastig om te zien hoe haar moeder verandert. “Ze was altijd heel lief en rustig. Nu zitten er meer pieken en dalen in. Je praat op een ander niveau met elkaar. Niet meer als moeder en dochter.” Maar er zijn ook nog mooie momenten die Liliane met haar moeder kan hebben. “Laatst vroeg ze opeens naar de nieuwe vriend van mijn dochter die we hadden voorgesteld. Dat herinnert ze zich dan terwijl ze andere dingen vergeet. Dat is voor mijn dochter weer heel leuk om mee te maken.” Zo wordt duidelijk dat de verbinding tussen moeder en dochter er nog zeker is.

Het bericht gaat onder de foto verder. 

liliane en moeder.PNG

Koken om te verbinden

Voor moeder en dochter is eten echt een manier om te verbinden. Haar moeder heeft Liliane vele gerechten leren koken, die ze dan ook weer samen maakten. Zo heeft Liliane vijftien jaar lang voor haar moeder drie gerechten per week gekookt die ze graag wilde eten. “Ook nu maak ik soms iets wat ze heel lekker vindt. Vorige week had ik Martabak gemaakt, een Indisch hapje. Dat is iets wat we samen maakten.” Dankzij het kookboek kunnen de twee terugdenken aan alle verschillende recepten die ze samen hebben mogen maken. Mevrouw Willy heeft voor het kookboek haar recept voor een Indische huzarensalade gedeeld.

Het bericht gaat onder de foto verder. 

huzarensalade recept 2

Als ik voor haar kook, voel ik me meer met haar verbonden.

Een persoonlijk kookboek

Een medewerker van WZH Leilinde vertelt in het interview dat het kookboek zo’n succes was dat het een vaste prik op de locatie gaat worden. “We willen niet alleen de recepten delen, maar ook de bijzondere verhalen achter deze gerechten, verteld door de bewoners zelf. Dit geeft een persoonlijk tintje aan het kookboek. Én biedt de kans om unieke verhalen van de bewoners te delen. Het biedt gespreksstof. We zijn erg trots op het kookboek!” Door de recepten te combineren met de herinneringen die de bewoners bij de gerechten hebben, wordt het kookboek persoonlijker.

Voor de bewoners van WZH Leilinde is het een prachtig moment om hun waardevolle recept vol herinneringen terug te zien in het kookboek. Een andere bewoonster heeft het recept van haar moeder voor rodekool met aardappeltjes en hachee gedeeld en is geëmotioneerd bij het zien van het resultaat.

rodekool recept 1

 rodekool recept 2

Bron: Alzheimer Nederland, 10 november 2023

Deel dit artikel