Skip to main content

Een bijzondere samenwerking voor Egelopvang Den Haag

6 februari 2024

De Egelopvang Den Haag is in het nieuwe jaar een bijzondere samenwerking gestart met mensen met geheugenproblemen.

Dementievriendelijke samenleving

Tijdens hun bezoek aan een locatie van Haags Ontmoeten scheuren de ouderen krantensnippers voor in de egelhokken. Dit is niet alleen fijn voor de egels, ook de ouderen krijgen weer het gevoel dat ze ertoe doen. Dit is hét voorbeeld van de dementievriendelijke samenleving waar we naartoe gaan en waar het Netwerk Dementie Haaglanden zich voor inzet.

Verbinden met elkaar 

Hoe kun je mensen met geheugenproblematiek en egels op een succesvolle manier met elkaar verbinden? Daar hoeven ze bij twee locaties van Haags Ontmoeten in Loosduinen niet lang over na te denken. Als de Egelopvang Den Haag eind 2023 belt voor de mogelijkheden voor een samenwerking, reageren zij direct enthousiast.

Tekst gaat onder de foto verder.

IMG 20240122 WA0005

Van krantensnippers tot zingeving

De egelopvang is afhankelijk van vrijwilligers die de egels dagelijks verzorgen en de hokken schoonmaken. Hiervoor worden snippers van oude kranten gebruikt. Marleen Quakkelaar en Drieka Rog zijn zowel vrijwilliger bij de egelopvang als werkzaam in de zorg en zagen een mooie connectie. Haags Ontmoeten biedt een ontmoetingsruimte en activiteiten voor mensen met beginnende geheugenproblemen, veelal ouderen. Deze mensen doen ertoe ondanks hun geheugenproblemen en maken zich graag nuttig voor een ander. Door kranten te snipperen dragen zij bij aan de zorg voor egels die tijdelijk worden ondergebracht bij de egelopvang.

Iedereen doet ertoe

Via het Netwerk Dementie Haaglanden kwamen de organisaties met elkaar in contact. De betrokken partijen hopen hiermee ook anderen te inspireren tot soortgelijke samenwerkingen. Een win-win situatie die benadrukt dat ongeacht je leeftijd of gezondheid, iedereen ertoe doet.

2

Deel dit artikel