print deze pagina

Knuffelen met Jekkers!

12 apr 2018

Dierenbezoek verhoogt het welzijn van onze bewoners, deze keer in WZH Hoge Veld. “Tijdens het bezoek van hond Jekkers! zag ik bij alle bewoners een grote lach op hun gezicht,”

“Tijdens het bezoek van hond Jekkers! zag ik bij alle bewoners een grote lach op hun gezicht,” vertelt Roxanne Hazenberg, woonzorgbegeleider in WZH Hoge Veld enthousiast. Dieren horen erbij in onze WoonZorgcentra. Naast goede zorg is het zich prettig voelen van de bewoners net zo belangrijk.

Hond liefst houden

De vrijwilligers van stichting Knuffeldier bezoeken de locaties van WZH regelmatig. “Als de dieren er zijn, leven de mensen zichtbaar op”, volgens Fons Langemeijer, oprichter van Stichting Knuffeldier.  Roxanne beaamt dit: “Er is één mevrouw die erg in zichzelf is gekeerd en vaak wat heen en weer loopt op de afdeling. Toen zij de hond zag maakte ze gelijk contact met hem en begon tegen hem te praten, over hoe leuk en lief hij is. Ze zei nog tegen zijn baasje, ’anders mag je hem ook wel hier laten hoor!’.”

Gezelligheid onder bewoners

De aanwezigheid van de hond bevordert ook het contact tussen de bewoners onderling.  Bewoners beginnen met elkaar te praten over hun eigen huisdier van vroeger en over andere dingen. Er ontstaat dan een gezellige sfeertje in de huiskamer. De mensen lachen en praten met elkaar, terwijl ze normaal gesproken meer op zichzelf zijn.

Konijnen en cavia’s aaien

Er zijn meer dieren in WZH. In WZH de Strijp bijvoorbeeld kunnen bewoners regelmatig dieren aaien zoals honden, konijnen en cavia’s. In een aantal woonzorgcentra gaan de kippen op stok en huizen er vogels in volières in de tuin. Over de aanwezigheid van de dieren worden per locatie afspraken gemaakt om te zorgen voor de veiligheid en de hygiëne. Zo is bijvoorbeeld bij de bezoeken altijd een medewerker aanwezig.

Non-profit Stichting Knuffeldier

Stichting Knuffeldier is actief in de regio Den Haag/Zoetermeer vertelt Fons Langemeijer: ”Onze vrijwilligers gaan met dieren (honden/katten/vogels) structureel op bezoek bij de bewoners van woonzorgcentra en verpleegtehuizen. Op deze manier geven we afleiding en maken we mensen blij.” De stichting is een non-profit stichting, dus zonder winstoogmerk, en volledig afhankelijk van giften, donaties en sponsoren.