print deze pagina

Geslaagde WZH Experience

5 okt 2018

Vandaag vond bij WZH Transvaal de WZH Experience plaats: een middag samen leren, netwerken en als afsluiter heerlijk eten.

Lerend vermogen bij dementie

Na het welkomstwoord en een algemene introductie over WZH, volgden de deelnemers een lezing over Lerend vermogen bij dementie. Het onbewuste geheugen is bij mensen met dementie méér in tact dan het bewuste geheugen. Dus niet alle vormen van het geheugen zijn verstoord. Routines zijn een voorbeeld van iets dat in het onbewuste geheugen zit. Sluit aan bij de routines die een bewoner had of heeft, wat deed of doet iemand thuis en hoe zetten we dat voort in het verpleeghuis? Zo lang mogelijk actief blijven is belangrijk voor bewoners: hoe actiever zij blijven, hoe beter de kwaliteit van leven. Betrokkenheid en steun van familie is hierbij onmisbaar.

Radicale Vernieuwing

Radicaal duidt in dit geval op 'terug naar de bedoeling' en je werk met passie doen. Loop je daarbij tegen een beperking aan, kijk dan samen hoe je het op kunt lossen. Stel ook altijd de 'waarom-vraag': waarom doen we dit eigenlijk zó? We willen van regels naar relaties. En voor relaties heb je goed contact, verbinding, nodig. Tijdens deze workshop hebben de deelnemers op verschillende manieren contact ervaren. Zo moesten zij zich o.a. laten begeleiden of een ander hen laten begeleiden. Dat leverde mooie eye-openers op en óók hilariteit. 

Samen eten

In WZH Transvaal wonen veel mensen met een Hindoestaans Surinaamse afkomt. Eten speelt een belangrijke rol. Dat mochten de deelnemers ervaren door samen aan tafel te gaan en te genieten van een heerlijke maaltijd met o.a. kikkererwten, kouseband, kip met kerrie en rijst. Na een heerlijk dessert vertrokken de deelnemers met een hoofd vol nieuwe kennis, een volle maag én een volle goodie bag naar huis.