print deze pagina

Blog #2: Tim van Iersel

17 dec 2015

Tim van Iersel, geestelijk verzorger bij WZH, geeft de training ‘Ethiek bij dementie’ aan zorgmedewerkers bij WZH. Erik Gerritsen, sinds 1 juni secretaris-generaal van het ministerie van  VWS, nam op dinsdag 15 december deel aan deze training. Tim van Iersel vertelt over dit bijzondere bezoek in zijn blog. 

Goede zorg bieden

Secretaris-generaal VWS Erik Gerritsen bezoekt WZH-training Ethiek

“Wat is in dit geval goede zorg?” vraag ik de zorgmedewerkers bij de training ‘Ethiek bij dementie’. In de fictieve casus die we bespreken, eet een bewoner met dementie het liefst vlees. Zijn familie geeft echter aan dat hij altijd overtuigd vegetariër is geweest. Wat nu?

Naast de deelnemende zorgmedewerkers is er vandaag bij de training een speciale gast aanwezig: secretaris-generaal van het ministerie van VWS Erik Gerritsen. Enthousiast en betrokken doet hij mee met de training en gaat in gesprek met de zorgmedewerkers over de ethische dilemma’s. Zo ook over de man die plots vlees wil eten, ondanks zijn levensovertuiging. Wat is nu goede zorg?

“Natuurlijk de meneer geven waar hij van geniet”, zegt iemand overtuigd. “Je kunt hem dat toch niet afnemen?!” Er klinkt gemor in de ruimte. “Ja, maar als hij zich bewust zou zijn van wat hij doet, zou hij dat echt niet willen”, spreekt een ander tegen. “Je moet zijn levensovertuiging respecteren, juist als hij daar zelf niet meer voor kan opkomen.”

Het is een ethisch dilemma. In de dagelijkse zorgpraktijk komen we dergelijke dilemma’s tegen. Veel daarvan zijn gemakkelijk op te lossen. Andere zijn complexer en vragen om meer overdenking. Dan moet je stilstaan bij welke waarden er op het spel staan: wat is in dit geval belangrijk voor wie?

Tijdens de training hebben we korte casuïstiek besproken en daarna een uitgebreidere casus, over wel of geen sondevoeding bij een mevrouw met gevorderde dementie. Dat hebben we gedaan aan de hand van vier WZH-stappen om een ethisch dilemma te bespreken: een ethisch beraad. Zo’n ethisch beraad kunnen medewerkers ook aanvragen om een reële casus te bespreken. De werkgroep Ethiek begeleidt dan het gesprek in het multidisciplinaire team. Het helpt hen om tot goede zorg te komen.

En wat vond Erik Gerritsen ervan? “Dank voor de leerzame ervaring en voor de kennismaking met weer een groep betrokken top verzorgenden”, aldus een tweet van hem. Een mooie bemoediging om door te werken aan goede zorg!

Tim van Iersel

Via Twitter deelt Tim van Iersel wat hij beleeft en meemaakt, geeft tips en laat ons meekijken in zijn werk bij WZH.
Volg Tim via Twitter: @TvanIersel
Ook heeft hij zijn eigen website: www.timvaniersel.nl