print deze pagina

Altijd blijven schitteren

1 dec 2017

Via-via kwam Hetty Staphorsius 13 jaar geleden bij WZH De Strijp terecht, als verzorgende voor mensen met dementie. Een mooi carrière pad volgde, met hier en daar een hobbel in de weg.

Starten als bejaarden helpende

Als meisje van 17 jaar ging Hetty met een MBO-diploma op zak aan de slag als ‘bejaarden helpende’ in het verzorgingshuis waar ze eerder stage liep. Ze bleef er 29 jaar werken en maakte toen de overstap naar WZH. “De man van een van mijn collega’s werkte bij WZH De Strijp en vertelde dat er bungalows waren gebouwd voor mensen met dementie. Dat leek mij een interessante werkplek, dus solliciteerde ik.”

VIG opleiding

Eenmaal aan het werk bij WZH kreeg Hetty de kans om de VIG opleiding te doen (samenwerking met ROC Mondriaan). Na een jaar voltooide ze de opleiding en groeide zij door naar een senior functie. Toen de NAH afdeling (verpleegd wonen voor mensen met NAH), opende bij WZH De Strijp stapte ze over: “Ik vond en vind het een interessante en leuke doelgroep om mee te werken. Het contact met de mensen is ontzettend leuk, we voeren prachtige gesprekken met elkaar.”

Privé problemen

De carrière van Hetty zat in de lift, maar helaas ging het thuis mis. Haar huwelijk liep ten einde en de scheiding van haar man verliep onrustig. Dat had z’n weerslag op haar functioneren. “Door alle gebeurtenissen rond de scheiding, was ik erg nerveus geworden. Ik haalde mijn examen voorbehouden handelingen niet, het lukte gewoon niet. Ik kon geen verzorgende niveau 3 meer zijn.”

Steun

“Mijn leidinggevende heeft mij erg gesteund in die tijd”, vertelt ze verder. “Ze heeft mij aangemoedigd, geholpen om mijn zelfvertrouwen terug te winnen en niet meer nerveus te zijn. Maar het werkte niet. Ik heb er veel verdriet van gehad. Maar weet je…ik ben nu niveau 2+, ik ben NAH ergocoach, ik heb de leukste en liefste collega’s en ik heb het naar mijn zin. Ik heb het losgelaten. Het is goed zo.”

Kennis overdragen

Als doorgewinterde verzorgende is Hetty een voorbeeld voor jonge mensen die aan het begin van hun carrière pad in de (ouderen)zorg staan. “Ik neem hen op sleeptouw, help bij het inwerken, leer hen tilvaardigheden en hoe ze iemand verantwoord kunnen helpen. Want ook voor je eigen lijf zorgen is belangrijk bij dit werk. Zelf heb ik gelukkig weinig fysieke klachten.”

Hulp bij zwaar werk

Ondanks het uitblijven van grote fysieke klachten merk Hetty dat haar lijf het werken in de zorg zwaarder vindt worden. Ze vertelt: “Het wordt lastiger om cliënten die zwaar zijn te tillen of te draaien. Gelukkig helpen mijn collega’s mij dan of ruilen we van cliënt. Het is in ieder geval altijd bespreekbaar als ik aangeef hulp nodig te hebben.”

Schitteren

Volgend jaar wordt Hetty 60, en dat vindt ze wel een mijlpaal. “Ik word dan wel 60, maar ik doe nog steeds volop mee! Ik draai wisselende diensten tussen de 26 en 28 uur per week en ook in sociaal opzicht zit mijn agenda vol. Een jaar geleden stond ik met prachtige foto’s in het blad Libelle. Dat ik er nog zo mooi uit kan zien, dat gaf me een goed gevoel: al 42 jaar aan het werk, privé een vervelende tijd meegemaakt, en kijk mij toch maar schitteren!” 

Enthousiast geworden van dit verhaal en wil je meer lezen? Kijk dan op #Watisjouwverhaal. Wil jij ook jouw verhaal binnen WZH voortzetten? Bekijk onze vacatures en solliciteer!