Tweede Kamerlid bezoekt WZH Sammersbrug

16 september 2016

Sjoerd Potters, woordvoerder langdurige zorg van de VVD in de 2e kamer, bezocht vandaag WZH Sammersbrug. Hij sprak o.a. met medewerkers en cliënten.

Het bezoek van Sjoerd Potters staat niet op zichzelf; hij bezoekt deze periode, samen met collega-politici, meerdere woonzorgcentra om een duidelijker beeld te krijgen van de ouderenzorg.

Aandacht voor medicatieveiligheid

Potters gaf aan belangstelling te hebben voor de medicatieveiligheid bij WZH Sammersbrug. Via een rondleiding o.l.v. Herman Koelman (locatiemanager) kwamen zij via Sammersplaza en de tuin terecht op afdeling Duizendschoon. Hier maakte Koelman inzichtelijk welke administratieve route verpleegkundigen moeten lopen om, bijvoorbeeld, bij een cliënt een morfinepleister te kunnen plakken; hier zijn vijf verschillende formulieren voor nodig. Ook werd toegelicht hoe medicijnen retour gestuurd worden en welke afspraken er zijn met de apotheek.

Impact op medewerkers

Aansluitend sprak Potters met twee zorgmedewerkers. Sonja (EVV-er) vertelde hem welke impact de publicatie van de IGZ lijst op haar heeft gehad: “Ik was blij dat ik niet op mijn werk was toen de lijst openbaar gemaakt werd….wat voelde ik me naar!” Op de vraag wat zij morgen zou willen veranderen zegt ze gedecideerd: “Versimpeling van de processen rond het geven van medicijnen, minder formulieren invullen. Iemand op eenvoudigere wijze paracetamol kunnen geven, zonder een arts te hoeven bellen.” Soms kiest Sonja er voor om haar administratieve taken uit te stellen: “Dan wil ik eerst aandacht geven aan mijn cliënten, zoals samen een boek lezen."

Positief resultaat

Debbie (verpleegkundige) heeft o.a. medicatieveiligheid in haar portefeuille. Zij vertelt heel verdrietig te zijn geweest over het feit dat WZH op de lijst van slecht presterende verpleeghuizen staat. “We werken er iedere dag hard aan om oog te hebben en te houden voor kwaliteit, zeker op het gebied van medicatie. Dan komt zo’n kwalificatie hard aan. Tegelijkertijd heeft de lijst ook iets positiefs opgeleverd, want vanuit mijn portefeuille wil ik altijd nóg meer aandacht voor medicatieveiligheid. Nou…die extra aandacht hebben mijn collega’s nu zeker!”

Meelopen

Mevrouw Langerak en mevrouw Beck wonen op de afdeling somatiek. Op de toelichting van Potters waarom hij langskomt reageren zij verbaasd: “Nee, van de berichten in de media hebben wij niet veel gehoord. WZH Sammersbrug is geen slecht verpleeghuis.” Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen. Beide dames vinden het lastig als er in de vakantieperioden flexwerkers of uitzendkrachten zijn. Dan zijn ze zelf extra alert of alles wel goed gaat. Waar ze blij van worden? “Van de activiteiten die hier iedere dag zijn. En de uitjes die we maken, laatst nog naar Scheveningen en naar Avifauna, we hebben genoten!” Bij vertrek zegt mevrouw Langerak tegen Sjoerd Potters: “Van ‘even’ komen kijken krijg je geen beeld van dit woonzorgcentrum. Ik denk dat je vaker langs moet komen. Of eens een dag meelopen, dan weet je pas hoe het hier écht is.” Die uitnodiging staat!

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden