Respijtzorg: vervangende mantelzorg

28 januari 2016

Het zijn dat u als mantelzorger even een adempauze nodig heeft. U kunt dan gebruik maken van verschillende vormen van respijtzorg. Bijna dertig zorgverzekeraars vergoeden deze hulp van een zorgprofessional of vrijwilliger, die de zorg voor uw dierbare tijdelijk van u overneemt.

Respijtzorg is een tijdelijke, volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Mantelzorgers kunnen zo de zorg voor een ander langer volhouden en zelf nieuwe energie opdoen.

Vormen van respijtzorg

Respijtzorg kan aan huis en buitenshuis geboden worden door professionals en/of vrijwilligers. Onderstaande ‘infografic’ van het expertisecentrum mantelzorg toont welke verschillende vormen van respijtzorg er zijn en geeft een overzicht van de relevante wetten en regelingen.

Infographic voorbeelden regelingen respijtzorg

Vergoedingen binnen de zorgverzekering

Steeds meer zorgverzekeraars bieden financiële hulp voor mantelzorgers, bijvoorbeeld een vergoeding voor respijtzorg. Dat is goed om te weten als u mantelzorger bent voor iemand op hoge leeftijd of zelf veel steun ontvangt van een mantelzorger. Of en wat er vergoed wordt hangt af van uw verzekeraar en uw polis. Op deze website leest u hier meer over hoe u uw zorgverzekering als mantelzorger benut.

Respijtzorg bij WZH

Ook WZH kan u helpen de zorg voor uw dierbare langer vol te kunnen houden. Zo zijn er mogelijkheden voor zorg en ondersteuning thuis of kan uw dierbare kortdurend verblijven in één van onze woonzorgcentra. Verder zijn er verschillende Dagactiviteiten- en Ontmoetingscentra met een programma voor dagbesteding.

Contact en informatie

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze Klantbemiddeling Centraal via 070 – 756 16 00 of vul het contactformulier in.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden