Nieuwe kar vol nostalgie

19 november 2017

Wat begon met een vraag voor het aanschaffen van een spel, eindigde met een chique karretje vol met ‘nostalgie’ voor WZH De Strijp. Speciaal om samen met bewoners herinneringen op te halen.

De zogenaamde 'Nostalgiekar' is nieuw en zit vol met ideeën en is vooral bedoeld voor familieleden en mantelzorgers om herinneringen op te halen met hun naaste.

Hans Loos, locatiemanager van WZH De Strijp vertelt enthousiast over het ontstaan van het karretje: “Ik vond het verzoek van mantelzorger mevrouw Wassenaar voor de aanschaf van een spel zo leuk. Van het een kwam het ander. Er zijn namelijk zoveel mooie materialen om betekenisvol contact te maken met een dierbare met dementie. Daarna is het eigenlijk een beetje uit de hand gelopen en de nostalgiekar is daar het resultaat van.”

Kar vol nostalgie

Goed gevuld

Gevuld met mooie boeken en spellen rolt de ‘nostalgiekar’ sinds kort door WZH De Strijp. Bovenop de kar staat een ouderwets ogend apparaat, maar het tegenovergestelde is waar. Je kunt er op allerlei mogelijke manieren muziek mee afspelen. Door middel van LP’s, singletjes en zelfs oude cassettes, cd’s of via een geheugenstick.

Boeken, kaarten nostalgie

In gesprek

Caroline Wassenaar, mantelzorger en vrijwilliger bij WZH De Strijp, maakt al dankbaar gebruik van de nostalgiekar. Ze zit aan tafel bij mevrouw van Alderwegen-Minderman, waar ze mantelzorger van is. Samen kletsen ze over de vroegere schooltijd aan de hand van een afbeelding van een kind in de ‘schoolbanken’.

Een andere bewoner raakt ook geïnteresseerd en hij tuurt aandachtig naar de afbeelding. “Zou u dit kunnen zijn?”, vraagt ze hem. “Nee hoor”, geeft hij als antwoord. Ik was niet zo blond.”

Familie en naasten kunnen de nostalgiekar gebruiken. Het heeft een plek gekregen in de reminiscentiekamer van WZH De Strijp, een ruimte volledig ingericht met spulletjes van vroeger die herinneringen kunnen oproepen.

Huiskamer nostalgie

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden