Later begint nu!

10 oktober 2019

Onder het motto Later begint nu! is op 8 oktober het project Oudtopia Den Haag van start gegaan.

In Oudtopia kunnen (aankomend) zorgprofessionals, studenten en mantelzorgers aan den lijve ervaren hoe het voelt om oud en afhankelijk te zijn. Deelnemers stappen letterlijk in de schoenen van een oudere stadsgenoot en gaan op zoek naar hun eigen Oudtopia: de plek waar je op een aangename wijze oud wilt en kunt worden. Op deze manier willen de betrokken Haagse organisaties en opleidingen aandacht vragen voor de zorg voor ouderen, nu en in de toekomst. Oudtopia is een initiatief van de gezamenlijke VVT-organisaties, zorgopleidingen en gemeenten in Haaglanden. Ze slaan de handen ineen voor een duurzame toekomst van de ouderenzorg in de regio.

Ervaringshuis

Met Oudtopia kiezen de Haagse initiatiefnemers bewust voor een persoonlijke benadering, dicht bij huis. In cultuurcentrum Mooof is een etage omgebouwd tot een ervaringshuis met een “verouderingscarrousel”. Daar worden deelnemers stapje voor stapje ingewijd in de wereld van senioren. Ze kantelen hun blik tijdens de Boswandeling, kruipen in het brein van iemand met dementie, kijken en luisteren in de huisbioscoop naar de toekomstdromen van 85-plussers. En zo zijn er nog meer indringende ouderdomservaringen in Ervaringshuis Oudtopia.

Huize Oudtopia

Verderop in de stad zijn twee leegstaande vleugels van zorglocaties ingericht als “Huize Oudtopia”. Daar worden deelnemers voor een dag of zelfs 24 uur opgenomen in een verpleeghuis. Wat betekent het als je je vertrouwde omgeving moet verruilen voor zo’n huis? Of om de regie over je leven uit handen te moeten geven? In twee escaperooms kunnen deelnemers met elkaar het levensverhaal van ouderen met onbegrepen gedrag reconstrueren.

Seniorvriendelijke stad

Nederland vergrijst in een hoog tempo: van 1,3 miljoen 75-plussers nu naar 2,1 miljoen in 2030. Met de huidige tekorten aan personeel in de ouderenzorg vraagt dat om een andere benadering van de zorg voor ouderen in de stad. De initiatiefnemers van Oudtopia kiezen daarom voor een regionale ervaringsgerichte netwerkaanpak die Haagse professionals, zij-instromers, leerlingen, mantelzorgers en vrijwilligers in de stad met elkaar verbindt.

Met een vleugje lichtheid wil Oudtopia de beroepstrots en autonomie in bij de (aankomende) zorgprofessionals verstevigen. Om hun werkplezier te verhogen en om ze te behouden voor het vak. Maar ook aan de Haagse burger zal Oudtopia niet voorbijgaan. Met een completer beeld van ouderdom en de ouderenzorg wil Oudtopia hen prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: wie zorgt er straks voor mij?

Op www.oudtopia.nl vindt u meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.
Oudtopia in de pers: https://bit.ly/2VurkZv.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden