"Net een huiskamer"

7 juli 2017

Jaap en Hilda Kuiper komen sinds kort wekelijks in het Ontmoetingscentrum van WZH Schoorwijck. Ze hebben er echt hun plek gevonden en vertellen hun verhaal.

“Ik las het ergens en zei tegen mijn man: “laten we daar eens gaan kijken”. We zochten naar een plek waar hij mensen kon leren kennen. Ze hadden aangegeven dat hij, om mij te verlichten, één dag in de week naar een dagopname kon, maar daar is hij nog niet aan toe, en hij wil dat ook niet.”

Bekijk ook de video van het verhaal van Jaap en Hilda:

Jaap vult Hilda aan: “Ik heb altijd onder de mensen willen zijn. Ik heb altijd in het verenigingsleven gezeten en als je dat niet meer hebt, dan lijkt het wel of je bent afgestoten. Dat voel je dan zo.”

Schilderen 

Eigenlijk bracht WZH Schoorwijck precies wat ze zochten, want er zo maar op uit gaan, dat voelde niet goed. “Ik wilde al drie jaar schilderen, maar ik dacht ‘dan ga ik weg’ en hij gaat ook zo graag weg. En dan doe je het niet. En toen zei Judith: “je kunt hier ook komen schilderen”. We kijken er nu echt naar uit, allebei.”

WZK Schoorwijk schilderen

En dan overkomt het je

Jaap heeft de diagnose dementie. Hij blijft zoveel mogelijk zelf doen wat hij kan en leuk vindt. “In het begin was het heel moeilijk om te accepteren”, vertelt Jaap. “Dat het jou overkomen is. Je hebt altijd goed gefunctioneerd en dan overkomt je dit. Je realiseert je dat je niet meer kunt doen, wat je voor die tijd gedaan zou hebben. En daar had ik erg moeite mee. Voor Hilda was dat ook moeilijk. Ik wilde er gewoon voor haar zijn, maar als je korte termijn geheugen minder wordt en je de dingen dan niet meteen doet, dan vergeet je het. En daar heb ik moeite mee, want je was zo niet.”

Leuke activiteiten

Bij WZH Schoorwijck wordt veel georganiseerd waar Jaap en Hilda aan mee kunnen doen. Tijdens de open dag kregen ze al een goede indruk. “Bij de open dag waren een hele hoop activiteiten”, vertelt Jaap. “Op de computer, een activiteit met de geheugentrainer, sjoelen, bakken, schilderen en kleuren. Na dat gesprek met Judith tijdens de open dag zijn we op de dag zelf gaan kijken en toen sprak het ons erg aan.”

WZH Schoorwijck Ontmoetingscentrum bakken

Onder de mensen

“Ja, en dat trok ons wel”, valt Hilda hem bij. “Ik heb nu zelf iets gevonden wat ik leuk vind. Schilderen doe ik graag en het idee dat Jaap het ook naar zijn zin heeft vind ik fijn. En Jaap voelt zich hier ook thuis. Dat is ook fijn. Hij is graag onder de mensen en hij kan hier vaker zelf naartoe als hij zou willen en daar aan toe is.”

“En als je zo bezig bent met de verschillende activiteiten,” vult jaap aan, “dan kom je steeds met meer mensen in contact.”

Open zijn

Hilda vindt ook steun bij de medewerkers in het Ontmoetingscentrum. “Laatst zat ik ergens mee en dan kan ik er hier over praten en dat doe ik niet met iedereen. Door erover te praten ga je er openlijker over worden. Dat is niet altijd even makkelijk en het wordt je ook niet altijd in dank afgenomen. Maar als je er niet over praat, kan een ander het ook niet weten.”

Net een huiskamer

Hilda vindt de sfeer in het Ontmoetingscentrum ‘heerlijk’ en ook Jaap voelt zich erg thuis. “Het is hier net een soort huiskamer, het gaat allemaal zo gemoedelijk,” vertelt hij. “Als je aan verschillende activiteiten meedoet dan kom je met steeds meer mensen in contact.”

Ook Hilda heeft haar draai aardig gevonden: “Eigenlijk ben ik hier gekomen voor mijn man. Dat hij zelf hiernaartoe kan gaan en onder mensen is. En ook ik mag komen, dat is prettig. En dat vind Jaap ook fijn.”

“Ja, schilderen vindt ze leuk, dus als zij haar hobby hier kan uitoefenen dan is dat mooi,… toch?”, beaamt Jaap.

Het Ontmoetingscentrum WZH Schoorwijck

Het Ontmoetingscentrum van WZH Schoorwijck is dagelijks geopend. Kom gerust eens langs! Het vaste activiteitenprogramma vindt plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie belt u met het Servicepunt: 070 - 756 23 00 of bekijkt u de website: www.wzh.nl/ontmoetingscentrumWZHSchoorwijck

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden