Multiculturele ontmoetingen

8 december 2016

In het magazine TranS vertelt Marley Hogeslag, programmacoördinator van Dagactiviteiten- en Ontmoetingscentrum WZH Transvaal, over wat er zo bijzonder is aan werken in een multicultureel woonzorgcentrum.

Marley Hogeslag: “We zijn als familie”

De gezellige, warme sfeer van WZH Transvaal is een begrip bij iedereen die het multiculturele woonzorgcentrum kent. Mensen spelen een geheugenspel, drinken een kopje koffie en de geur van lekker eten ruik je door het hele huis. Marley Hogeslag is programmacoördinator van het Dagactiviteiten- en Ontmoetingscentrum van WZH Transvaal. Haar cliënten wonen zelfstandig thuis en bezoeken WZH Transvaal om anderen te ontmoeten en activiteiten te ondernemen; een mooie vorm van zinvolle dagbesteding om mantelzorgers te ontlasten. Marley vertelt wat er zo bijzonder is aan haar werk.

Culturele ontmoeingen in WZH Transvaal

Marley Hogeslag met mevrouw Doerga (cliënt van het Dagactiviteitencentrum) op de veranda van WZH Transvaal

“Mijn werk is heel leerzaam. Je krijgt te maken met andere talen, gewoonten en ander eten, maar ook met mensen die analfabeet zijn. Daarom is er goede begeleiding nodig bij alle activiteiten die we organiseren.”

Diversiteit in vieringen

“Een groot deel van onze cliënten is Surinaams-Hindoestaans, maar we houden als multicultureel woonzorgcentrum ook rekening met andere culturen, zoals de Turkse of Marokkaanse cultuur. Dit zie je terug in culturele feesten zoals de viering van de Ramadan of Divali, het Hindoestaanse Lichtjesfeest. Verder organiseren we speciale kerkdiensten, geleid door een Imam en een Pandit. Als er behoefte is aan een kerkdienst door een pastoor, regelen we dat.”

Spelenderwijs in gesprek

“We ontwikkelen zelf veel activiteiten gericht op de culturele achtergronden van onze cliënten, zoals vragenspellen en memoriespellen. De spellen met vragen gaan over onderwerpen zoals karma, reïncarnatie en bevatten ook vragen als: ‘Waar werkte u vroeger in uw thuisland?’ en ‘Sinds wanneer woont u in Nederland?’ De vragen helpen medewerkers, vrijwilligers en stagiairs om op een makkelijke manier met cliënten in gesprek te gaan over taal en cultuur.”

Vegetariërs

“Dagelijks bereiden we met vrijwilligers en cliënten een verse warme maaltijd. Minstens de helft van onze cliënten is veganist, maar noemt zichzelf vegetariër. Sommige cliënten eten alleen veganistisch tijdens kerkdagen, anderen alleen tijdens de vastenmaand en weer anderen eten altijd veganistisch. Dit is iets waar ik zelf nooit bij stil heb gestaan voordat ik bij WZH Transvaal kwam werken. Je wordt regelmatig uitgedaagd om met dit soort diversiteiten om te gaan, en juist dat maakt het interessant.”

Een grote familie

“In WZH Transvaal word je geaccepteerd zoals je bent, wat je afkomst ook is. Cliënten, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers - iedereen is warm en hartelijk tegen elkaar. De cliënten sluiten je volledig in hun hart en je bent als familie voor ze.”

Dit artikel is gepubliceerd in TranS nr. 4, 2016:
https://transmuralezorg.nl/tijdschrift/2016/4 

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden