Lachende gezichten en goed gevulde buiken

5 december 2016

Vluchteling Said Soufi (39) kookt één keer per week vrijwillig voor bewoners van WZH Nieuw Berkendael.

In 2015 vluchtte hij uit Syrië, zijn thuisland waar hij lange dagen maakte als slager en barbecuekok. Nu kookt hij nog maar één avond per week. Met veel liefde én passie, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.“Ik kan niet stilzitten en niets doen, ik moet Nederland bedanken voor het geven van een veilige plek aan mij”.

Weg uit Syrië

“Wanneer je iedere dag explosies hoort en de angst hebt dat er in de avond geen eten op tafel komt te staan, dan snap je dat er geen andere keuze is behalve je land te verlaten.” Vol emotie vertelt Said het verhaal hoe hij noodgedwongen Syrië heeft verlaten, zijn land waar hij een simpel maar druk leven had. Hij werkte als slager en barbecuekok, heeft twee zoontjes, een vrouw en veel andere familie en vrienden. Syrië verlaten was niet zijn keuze, maar volgens Said zat er niets anders op. De druppel voor hem was het moment dat het leger eiste dat hij in dienst zou gaan. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een onschuldig persoon pijn zou moeten doen.” Toen besloot Said om weg te gaan, zonder afscheid.

Onderweg naar geluk

Na een lange tocht door veel landen, kwam Said eindelijk aan in Nederland. Hier begon hij gelijk met het leren van de taal en het in orde maken van zijn papieren om in Nederland te mogen blijven. Said heeft een diploma in administratief management maar ook jarenlange ervaring in de keuken. Het maakt hem niet uit in welke sector hij werk gaat vinden. Said vindt het vooral belangrijk dat hij niet stil zit. “Ik moet het land waar ik nu veilig woon bedanken, ik moet iets terugdoen”. Via een vriendin kwam hij terecht bij WZH Nieuw Berkendael.

Koken op de zondag

Als vrijwilliger staat Said iedere zondag in de keuken van WZH Nieuw Berkendael. Hier kunnen ze altijd hulp gebruiken met alle voorbereidingen voor het eten voor de cliënten met niet-aangeboren hersenletsel die er wonen. Hij kookt samen met zij collega’s verse maaltijden met een Syrisch tintje. Het allerliefst kookt Said vleesgerechten, maar ook het gebruiken van verse groenten vindt hij belangrijk. Zijn kookkunsten worden erg gewaardeerd door de cliënten, de reacties zijn vanaf het begin al ontzettend enthousiast. Communiceren met cliënten is volgens Said geen probleem. ’’We praten een beetje Engels, soms Nederlands en soms een beetje met handen en voeten, het gaat altijd goed’’. Doordat de cliënten meehelpen met koken ontstaat er ook een band. Dit is zowel voor de cliënten als voor Said een mooi en onmisbaar onderdeel van de dag.

Droom

Inmiddels wonen Said’s twee zoontjes en vrouw ook bij hem in Den Haag. Said kookt iedere week met plezier bij WZH Nieuw Berkendael, tijdens de herfstvakantie heeft hij zelfs zijn zoontje meegenomen om te helpen in de keuken. “Wanneer je een nare herinnering hebt aan iets probeer je om positief te blijven denken. Mijn grote droom was om mijn kinderen op te zien groeien in een veilig land. Die droom is nu uitgekomen.”

TV West Ochtendnieuws bezocht Said bij WZH Nieuw Berkendael om een kijkje te nemen in de keuken. Bekijk het fragment hier, vanaf minuut 03:15

Wilt u zich ook aanmelden als vrijwilliger of bent u gewoon benieuwd? Neem contact op met Werving & Selectie via telefoonnummer 070 - 756 10 30.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden