Feest der herkenning

21 november 2017

“Muziek opent de mensen,” vertelt Caroline Wassenaar. Naast mantelzorger is zij ook vrijwilliger bij WZH De Strijp. Ze speelt piano voor bewoners.

Het is duidelijk dat het bezoek van Caroline op de woongroep erg gewaardeerd wordt. Tijdens haar spel wordt er meegezongen, geklapt en getrommeld. “Herkenbare liedjes brengen emoties, ervaringen en herinneringen los. Na het spelen merkt ik dat veel bewoners toegankelijker zijn.”

wzh de strijp muziek 3

Breed repertoire

Caroline speelt nu zo’n 1,5 jaar piano bij WZH De Strijp en doet dat nu iedere donderdagmiddag op een andere huiskamer. “Ik heb een breed repertoire,” vertelt ze. “Als ik via een medewerkers of familie hoor ‘mevrouw houdt van cabaret’, dan ga ik op zoek. Ik wil mensen gewoon blij maken.”

20 jaar heeft Caroline in het onderwijs gezeten en taalles gegeven. “Na een depressie begon ik met het spelen van 2-minuten liedjes. Dit heeft mij persoonlijk erg geholpen. Daarna ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij de Kessler Stichting. Het spelen voor anderen is zo gegroeid.”

Vergeet-me-nietjes

Iedereen bij WZH De Strijp kan een verzoekje indienen voor een bepaalde bewoner, een zogenaamd ‘vergeet-me-nietje’. Een gedichtje, bekende wijsjes, kinderliedjes en zelfs reclame tunes, Caroline speelt van alles. “Ik help mensen ook zelf op liedjes te komen. Bijvoorbeeld door middel van een praatje of een verhaal, het ene liedje leidt dan vaak tot een ander. Ik noem het 'het feest der herkenning'.”

WZH De Strijp muziek

Het blauwe vergeet-me-niet-hangertje van Alzheimer Nederland, bracht Caroline op het idee van de ‘Vergeet-me-nietjes’. “Na het indienen van een verzoekje ontvangt men het ‘vergeet-mij-niet speldje’. Door het te dragen van het speldje, laat u zien dat we mensen met dementie en hun naasten niet vergeten.”

Vrolijk

“Wanneer kom je weer?”, vraagt een bewoonster na afloop. Haar medebewoners haken in met complimenten en danken Caroline voor de muziek en gezelligheid. Een bezoekend familielid is net zo enthousiast: “Ook ik wordt er vrolijk van”.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden