Een bijzondere wens

8 maart 2017

In het WZH Hospice wonen cliënten die zich bevinden in hun laatste levensfase. Een van deze cliënten is mevrouw Jockisch. Zij bereidt zich op bijzondere wijze voor op haar afscheid.

De 92-jarige mevrouw Jockisch vertelt: “Ik zou zo graag willen dat ik niet meer wakker word. Mijn man is er niet meer, ik ben 92 jaar, bijna 93 en ik heb een prachtig leven gehad. Het is genoeg geweest. Maar de deur gaat voor mij nog niet open. Hij staat slechts op een kiertje.”

Een vogel

Kunstzinnig therapeute Chrissy Ketler luistert aandachtig naar haar verhaal terwijl zij samen een kaars met bijenwas versieren. Dit is een fijne afleiding voor mevrouw Jockisch. Ze geeft aan de kaars te willen branden voor haar man, het was kort geleden namelijk hun trouwdag. Mevrouw Jockisch herkent een vorm in de kaars en zegt: “Je zult wel denken dat ik gek ben, maar dat lijkt wel een vogel.” Chrissy vraagt waar de vogel volgens haar naartoe gaat. Met een glimlach antwoordt zij: “De vogel gaat naar boven.”

Mevrouw Jockisch geeft een briefje mee aan de vogel met daarop de vraag of ze daarboven de deur willen openen voor haar. Na een kus te hebben gegeven op het briefje, krijgt de kaars een plekje in de vensterbank.

Hospice WZH Waterhof

Wens

Omdat deze ervaring voor mevrouw Jockisch erg krachtig was, wil zij dit verhaal graag ten gehore brengen aan anderen. Het is haar wens dat de kaars gebrand wordt als zij er niet meer is.

WZH Hospice

Het WZH Hospice biedt een rustige omgeving met passende begeleiding voor cliënten die ongeneselijk ziek zijn. Thuis wonen is voor deze cliënten geen optie, daarom helpen wij cliënten in het WZH Hospice bij de laatste fase van hun leven. Een team van specialisten staat 24 uur per dag klaar en ondersteunt op verschillende manieren: medisch, psychisch of spiritueel.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden