De weg naar de piano

8 juni 2017

Dhr. Hendrickx (83), bewoner van WZH Oosterheem in Zoetermeer, leerde ondanks zijn dementie de route naar de piano. Hij speelt prachtige muziek. Zijn verhaal kwam op Radio 1.

Elke dag kruipt meneer Hendrickx (83) haast wel even achter de piano. Ook nu speelt hij een aantal klassieke stukken achter elkaar. Soepel glijden zijn vingers over de toetsen. Als hij speelt is hij weer even zoals hij altijd was. Zijn dementie is even compleet vergeten.

De heer Hendrickx

’’Het leuk is dat er steeds meer stukken bij hem naar boven komen en zijn repertoire zo steeds groter wordt,’’ vertelt ergotherapeute Femke van Pelt, die hem de route van zijn woonafdeling naar de piano leerde.

Op Radio 

Vandaag is een bijzondere dag voor meneer Hendrickx. Radio 1-verslaggever Jeroen de Jager is langsgekomen om zijn spel op te nemen voor het radioprogramma Nieuws & Co.

Een fragment van Radio 1 is luisteren via deze link om 16.22 uur. Ook publiceerde Josien Visser van Radio 1 een artikel over 'leren bij dementie'.

Lerend vermogen 

Het programma had een interview met neuropsycholoog Maartje de Werd van het UMC st Radboud. Zij is onlangs gepromoveerd op het onderwerp ‘Lerend vermogen met dementie’.

De Werd heeft onderzoek gedaan naar twee van de verschillende leermethodes die worden gebruikt. Ze concludeerde dat de methode ‘foutloos leren’, waarbij iemand tijdens het leren telkens precies dezelfde instructies krijgt, even goed werkt als ‘trial and error’, waarbij iemand letterlijk leert door te proberen en fouten te maken.

Bekijk de video over dhr. Hendrickx

Leermethodes bij WZH

Bij WZH worden nog meer leermethodes gebruikt, te weten associatieleren en emotieleren. Waarbij telkens het uitgangspunt is dat mensen met dementie nog prima nieuwe dingen kunnen leren, maar dan anders en langzamer.

Meneer Hendrickx is daar een goed voorbeeld van en daarom kwam Radio1 langs om zijn pianospel op te nemen, om zo het item over Maartje de Werd te illustreren.

Leerroute

Sinds oktober 2016 woont Dhr. Hendrickx in WZH Oosterheem. Al vrij snel werd ontdekt dat meneer Hendrickx enorm veel plezier beleeft aan pianospelen, vertelt ergotherapeut Femke van Pelt. ’’De verzorging bracht hem ook wel eens naar de piano beneden op de eerste etage. Zij zagen dat hij dat met veel plezier deed en ook steeds vaker ging vragen of hij piano mocht spelen. Dus kwamen zij met het voorstel of hij niet de code van zijn gesloten afdeling kon leren en ook de route naar de piano toe.’’

Oefenen, oefenen, oefenen

Twee maanden oefenden Femke van Pelt, collega’s en ook familie en verzorgenden van meneer Hendrickx dit met hem, net zolang tot het allemaal vanzelf ging. Meneer Hendrikx vertelt dat hij heel blij is dat hij nu elke dag piano kan spelen wanneer hij wil.

Ontroerd

’’Wat hem ook goed doet is dat hij andere mensen een plezier kan doen met zijn spel of soms troost kan bieden,’’ vertelt de ergotherapeute.

Zelf is meneer Hendrickx ook trots op het publiek dat regelmatig even kon luisteren. Glunderend, met een twinkeling in zijn ogen vertelt hij hierover. ’’Er was ook een vrouwtje, die mijn zo spel zo mooi vond dat ze er van moest huilen.’’

Glimlachend richt hij zich weer tot zijn piano. Eerst raakt hij liefdevol een enkele toets aan voordat zijn vingers hem meevoeren in alweer een nieuw stuk.

Lees meer over leren met dementie bij WZH: www.wzh.nl/lerendvermogen 

Meer weten over het leren bij dementie? Bekijk de website: www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl 

 

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden