Cliënten fit dankzij danslessen

3 januari 2017

Eirini Kreza is een professionele danseres en werkt bij de organisatie Dance for Health. Bij WZH helpt zij cliënten met fit blijven doormiddel van dansen.

Er zijn niet veel activiteiten die een persoon uitdagen op zowel mentaal als fysiek gebied. Dans doet dit wel, op een unieke wijze. Emotionele, fysieke en psychologische aspecten worden ook aangepakt wanneer je regelmatig danst. Daarom krijgen cliënten van WZH Transvaal en WZH Waterhof wekelijks bezoek van Eirini. Met een gezellige groep dansen zij samen op verschillende muziekstijlen.

Cliënten fit dankzij danslessen

Dance for Health coaches

Tijdens de wekelijkse danslessen leidt Eirini verschillende medewerkers van WZH op tot Dance for Health coaches. Eirini vertelt: “Ik zorg voor de juiste begeleiding met betrekking tot het combineren van muziek, dans en beweging. De medewerkers van WZH nemen na een traject van een half jaar de danslessen van mij over en zetten de lessen door op dezelfde wijze. Zij geven nu al deels les tijdens de huidige lessen. Het mooie van dit soort opleidingen is dat je ziet hoe de medewerkers met de week meer zelfvertrouwen en expertise opbouwen.”

Waar melodie is, is beweging

Eirini vertelt: ”Alle mensen reageren automatisch en onbewust op muziek; waar een melodie is, is beweging. Toch zijn er zijn veel redenen waarom mensen niet dansen. Onze kijk op dans beperkt ons. Religie, levensstijl, werk en de industriële ontwikkelingen zorgen voor barrières op de associaties die wij hebben met dansen. Mensen denken vaak dat dansen moet worden overgelaten aan professionals of dat dansen alleen kan op een feestje, maar dat is niet zo. Ook de connectie tussen lichaam en geest wordt veelal over het hoofd gezien, het lichaam kan namelijk ontzettend veel. Tijdens het dansen komen er hormonen los in het lichaam die je gelukkiger laten voelen. Bovendien helpt dansen niet alleen met het vasthouden van een energiek en interactief gevoel, maar ook met zelfvertrouwen en de cognitieve uitdaging.”

Cliënten fit dankzij danslessen

Ervaring en passie

Eirini heeft veel ervaring opgebouwd in het werken met ouderen. Toen Dance for Health werd opgericht was Eirini bezig met haar masterdiploma in choreografie. Haar onderzoeksgroep bestond uit mensen met cognitieve problemen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson.

Eirini vertelt dat zij mensen niet in leeftijdscategorieën plaatst: “Ik zie een persoonlijkheid en ik zie ook hoe deze persoonlijkheid 50 of 20 jaar geleden was. Ik zie alle persoonlijke elementen, zelfs wanneer de gezichtsuitdrukkingen vervagen door ouderdom of ziekten. De persoonlijkheid blijft aanwezig en kleine dingen onthullen een hoop. Het werk met ouderen heeft mijn ogen verder geopend en daar ben ik erg dankbaar voor want ik leer een hoop bij WZH.”

Dansend 2017 in

De cliënten van WZH Transvaal en WZH Waterhof die deelnemen aan de lessen van Dance for Health, reageren heel enthousiast op Eirini. Ze vertelt: “Ik vind het erg leuk om met diverse nationaliteiten te werken. Veel cliënten van WZH Transvaal hebben een Surinaamse achtergrond. Deze mensen vinden het vanuit hun cultuur gezien makkelijker om zichzelf te uiten. Soms geven zij mij bijvoorbeeld een knuffel uit blijdschap. Dat vind ik prachtig om te ervaren.”

Om fit en dansend het nieuwe jaar in te gaan studeert Eirini samen met de deelnemers van de lessen een Nieuwjaars dans in waarbij familieleden worden uitgenodigd om te komen kijken en mee te dansen.

Dance for Health

De inspirerende stichting Dance for Health zet zich in om, met dans, de kwaliteit van leven te verbeteren. Ze richten zich veel op mensen met ziekte van Parkinson. De speciaal ontwikkelde methodes hebben het doel om mensen beter en vrijer te laten bewegen.

Deel dit artikel

Onze woonzorgcentra
Inschrijven nieuwsbrief

© WoonZorgcentra Haaglanden